неделя, 12 април 2009 г.

Събуждане

На всички приятели с имена на цветя и дървета... за празника днес.

Поляната просветна утринно. Кълбцата от роса опънатите струни на тревите будят с погалващо търкулване и звук на арфа се понесе към гората. Листенцата поклащат люлчици и първите лъчи на слънцето разтварят златните крилца на сънените елфчета. През няколко акорда се протягат, в мелодията на обой се вплитат и слизат в тъмните места на старата гора. Докосват бледите листа на храстите, рисуват стъпките на валс за аромат по здравец, във водопада на върбата весело се къпят, на вятъра листата под главата дърпат, по устните го гъделичкат, по веждите пробягват. "Деца!", си рече той, приседна до дъба, въздъхна и полетяха пухчетата от глухарчета, тополите изсипаха за танца балеринки, в камбанките лофант очите им погледнаха, разклатиха звънливите прашинки с пръстчета. "Еееех!", въздъхна пак и ябълката го посипа с нежност в розов цвят. Усмихна се, по белезникаво калпаче гъбчица погали, от паяжинка се наведе, капчици отпи и по реката се понесе, като самата волност. Гората махаше за поздрав от птичите крила, пригласяше за валса на цветята и носеше звука на шлейфа...


10 коментара:

  1. Честит празник на теб,inamay!
    Продължавай да ни радваш със своите рисунки с думи.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник,танцът на цветята е възхитителен,ако може човек да го "види"...

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Влади!
    Прашец от нацъфтелите върби за здраве ти изпращам с вятъра!
    Цветница е светъл ден за всички!
    Честит празник на теб и твоя дом!

    ОтговорИзтриване
  4. Споделям моите видени стъпки в танца и музиката на моментите, които чувам и ги отправям оттук към всички хора с очи в душите!
    Благодаря ти, Валентин!
    Слънце от шепите на цветове пожелавам да ти стопли погледа!
    Честит празник! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Най-пролетният празник -
    на цветята, слънцето и радостта.
    Да ти е цветно да душата, Ина!

    ОтговорИзтриване
  6. Красотата борави със себе си днес... Насипани са имена с нея, а тя им се радва...
    Отворени морета плуват в очи, за да допълнят цветята и дръвчета в танц на пролетен ден...
    Приказно е...
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Цвят си донесла... оттам: жълто глухарково, зелено върбово, синьо небесно, цъфнало ябълково... шарено.
    Благодаря ти, Фея! За теб - мечтание! И подредени дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Моретата в очите скриха всички думи от приятели. Изпълниха душата и преляха през оградите... Пясъкът шепне с устните жадни: благодаря на пролетта за красотата в добротата на хората!
    Благодаря ти, Dark!

    ОтговорИзтриване
  9. Красота,лекота,нежност,ефирност,чистота-това е палитрата тук очертаваща един илюзорен,но магичен,приказен и красив цвят,който също е част от човешкия живот и присъствието на този въображаем свят просто прави по-поносима тъжната реалност!!!

    ОтговорИзтриване
  10. За другите хора не знам, но на мен света, който съществува паралелно с този, в който времето се измерва с часовници и към който свят са се обръщали и се обръщат стотици творци, е особено важен, за да поддържам човешкия си дух точно с илюзорното и нереалното, да изтънявам, колкото се може повече непрекъснато очертаваната от разума граница между тях, точно с разум... Той е дете, Мите. И макар да е заел тялото на голям човек, иска неистово да му разказват приказки, а после да се съпротивлява с желязната си логика, че това, което те му предоставят е невъзможно... После да търси в съня как да намери начин да постигне... После...
    Ето така се забавляваме взаимно с моя разум, приятелю. Я виж колко години вече!

    ОтговорИзтриване