вторник, 1 септември 2009 г.

Последни щрихи преди закриването на ателие за реставрация


На двете CRAFTWOMEN
Олющеното старо радио с мълчание се мъчи да прихване ъгъла на лъч и да си поговори не само със стената и надменната хазайка, масата...Жаравата отдавна е изстляла в желязото за тяло на ютия. Извивките на погледа изпускат само празната дълбочина. А може би реалността измести топлата илюзия...Дали кристалите върху плътта на синята бутилка са от състоянието на живата вода или ръка е изрисувала по тях живота?!...От облегалката на стол наднича любопитство. Отдавна няма гърбове, но навикът остава. И прави съществуването да изглежда нужно...Закичила е ъгъла си старата ни къща с най-големи клони от тъй наречения диалектно лантус и с избелелия от чакането стол, превръщат всеки поглед в спомен, по детски търсещ приключения зад ъгъла, съзрял възможност да приюти в колибата от клоните на лантуса готовността, с която дава рамо той на жадните за пътешествия души...Сандък за път. Дървото е избирано да бъде леко, а майсторът е вложил цялото въображение, за да осъществи удобството... в зимника, върху помазания с кал и плява под... в изрязано върху капака му очакване...Под прашния прозорец не достига с ръста си перваза детство, от вързано с конопена връвчица конче дървено поглежда. Днес няма него кой да язди. Децата си говорят помежду за конски сили в автомобили...Изящна стойка, отметната кокетно облегалка, цвят - достатъчно, за да си проличи и под количеството старост в прах аристократа-орех. Тишината няма нужда от седалка, тя ще се сгуши в мекотата на забравата...Поезия мълчи под синя подвързия. Подпряла е стената в мястото на първа среща с почитател. Часовникът отсреща е отвързал песента на кукувицата и тя е отлетяла с крилете на стрелките... последвали са полета на свободата, а цифрите от циферблата - изпадали в праха като мъниста от секунди...Оглежда слънцето последно двора, ателието, гаси небето... Благодаря за представлението! Закрива се ателието...

4 коментара:

  1. Благодарности за прекрасната импресия!

    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Craftwomen... Аз ви благодаря за красотата, която създавате! Не смейте да спирате! Прегръщам ви! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Някак неизбежни са тези сравнения с предметната лирика на Далчев,защото предметите и при теб и при него са знак за човешкото присъствие и отсъствие.Зная,че аналогията не е нарочно търсена,но цялата философия на човешкото съществуване чрез функцията на предметната образност е налице.Стигаш неподозирани висоти с поезията си!

    ОтговорИзтриване
  4. stormbringer... Мите, заобиколени сме с предмети, в които все нечия ръка е вложила от своето въображение, разказва нещо, води към душевност през предмета или предметът ни открехва вратичката към отговорите на цялата житейска философия - взаимност.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване